Van het bestuur – De rode loper

“Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij.”

Psalm 139

De rode loper

Enkele weken geleden sta ik voor mijn werk naast de rode loper. Het Muziektheater in Amsterdam is het decor van de Nederlandse première van ‘Roméo et Juliette’ door ‘Nationale Opera & Ballet’.

De koning is eregast deze avond, maar voor hij arriveert trekt een stoet van ‘Bekende Nederlanders’ voorbij. Om via de rode loper te mogen moet je wel in het bezit zijn van een speciale uitnodiging. En die heeft natuurlijk niet iedereen.

De PR-medewerkster pikt behendig haar ’beroemde’ klanten uit de binnenkomers en zo paraderen heel wat bekende en voor mij onbekende ‘sterren’ voorbij. “Ach, leeft zij nog… en wat is Monique van de Ven oud geworden, wie is die man dan?” Dionne Stax staat in haar kekke avondjurk voor de fotografen nu eens niet als iemand die een journaal voorleest, maar als Madonna ‘herself’. Zo komt het over althans.

Wim Kok komt binnen en wanneer de PR-dame zegt : “we zouden het fijn vinden wanneer u via de rode loper naar de zaal gaat” snauwt de oud-premier: “Wie zijn WE???” Zo kennen we die ouwe-knorrepot weer. De verslaggeefster van ‘Shownieuws’ heeft een ludieke invalshoek gekozen wanneer zij de kans krijgt de BN’ers een vraag te stellen: “Wie is jouw Romeo, en wie is jouw Julia”. Cabaretier Paul Groot stamelt dat er al een tijdje geen Romeo in zijn leven is hij probeert er bij te glimlachen. Bastiaan van Schaik (een stylist naar het schijnt) heeft het hoogste woord op wat op modegebied belangrijk is. Viktor en Rolf zie je denken: “mag dit stoppen”.

Wat kunnen mensen anders zijn wanneer de camera loopt. Wil je als ‘Bekende Nederlander’ bekend blijven dan moet je de camera’s en de flitsers van de showbizz-fotografen zoeken. Met een enorme fake-glimlach laat je de kijkers van RTL en SBS weer weten dat je er bent.

Ook wíe je bent? Als je al iets bent? Niet zijn wie je bent kan onaangenaam zijn. Voor jezelf en/of je omgeving. Erger is het wanneer je niet mág zijn wie je bent. Iedereen die uit de kast moest komen – of er nu nog inzit – kent dat gevoel: de schaamte om te vertellen dat je ánders liefhebt; alsof je een misdrijf moet bekennen. Heftig.

ContrariO wil een veilige, warme plek bieden aan hen die langer geleden uit de kast kwamen, die zich geaccepteerd weten door hun omgeving, maar ook aan jongens/meiden/vrouwen/mannen die aarzelen over hun coming-out; degenen die misschien denken alleen te staan. Durf het aan eens een activiteit van ContrariO bij te wonen; er ligt geen rode loper.

Als bestuur willen we de contacten met kerken, politiek en christelijke organisaties hernieuwen. Daarvoor is een groter bestuur nodig en we zijn hard op zoek naar enthousiastelingen die mee willen doen. Nog twee maanden en het verenigingsseizoen 2015/2016 is weer voorbij, maar in de komende tijd zijn er nog verschillende leuke activiteiten. Je bent daar van harte welkom. Wie je ook bent.

Namens het bestuur:
Arjan Mitzer